Bedrijfsvideo maken? Stel jezelf deze vijf vragen

storytelling videoproductie

Nieuwe video content begint met pre-productie. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je inspeelt op de juiste emotie, de juiste vragen van de kijker beantwoordt en de video niet te lang duurt. Stel jezelf daarom de volgende vragen als basis voor een videoconcept.

Vijf vragen

Vraag 1: Wat is het doel van de video?

Ik denk graag vanuit het storytellers perspectief. We kennen er vijf: storytellers die het vuur aanwakkeren, je iets leren, iets eenvoudiger maken, motiveren of die een beweging in gang zetten.

Vraag 2: Wie is de doelgroep?

Barack Obama bereidde zijn speeches voor door luisteraars in te delen in drie groepen. De eerste groep is het no matter what niet met hem eens, de tweede groep heeft hij al voor zich gewonnen, de derde groep twijfelt. Met de speech richt hij zich op die derde twijfelende groep omdat daar voor hem de winst te behalen was. Bij welke groep mensen is jouw winst te behalen? Focus je op deze groep.

Vraag 3: Welke kanalen gebruik je?

Moet de boodschap via social media binnen een minuut overgebracht worden? Of heeft jouw doelgroep meer aan een docu stijl video met meer diepgang? Komt jouw doelgroep de video toevallig tegen of zoeken ze het doelbewust op? Het bepalen van de  kanalen waar jouw doelgroep de content bekijkt, en de intentie waarmee ze de video zien helpt je om te bepalen hoe lang een video mag duren.

Vraag 4: Wat is het onderwerp?

Met het onderwerp bepaal je waar de video over gaat. Het beantwoorden van deze vraag helpt je om een concept te maken wat duidelijke vragen beantwoord en niet te breed wordt. Kies een onderwerp dat relevant is voor jouw doelgroep.

Vraag 5: Hoe goed is de doelgroep op de hoogte van het onderwerp?

Als mensen de opdracht krijgen om iemand binnen twee minuten te overtuigen van een idee, gaan ze ervan uit dat ze alle feiten, cijfers en technische gegevens willen hebben. Dat is maar ten dele waar. Neurowetenschap heeft bewezen dat emotie wint van logica en daardoor is het vertellen van een goed verhaal effectiever.   Is je doelgroep deskundig op het onderwerp? Dan is er meer ruimte voor feiten en informatie. Je zoekt zo bij elke video naar de juiste balans tussen feiten en verhaal.

De volgende stap: een concept

Nu is het belangrijk dat je je verhaal goed weet te verpakken in emotie, dat de context klopt  en de video relevant is voor jouw doelgroep. De verzamelde informatie uit de vijf vragen helpen je op weg. Wil je dit met een kop koffie bespreken met mij? Dat kan! Vul hieronder jouw antwoorden en telefoonnummer in en ik neem contact met je op. Ik vind het leuk om mee te denken en dit is helemaal vrijblijvend.